About Smikkelmatjes


Ik ben Stefanie, moeder van drie prachtige kinderen.

 

Toen onze basisschool een continurooster in ging voeren, betekende dat voor ons dat we voortaan minder vaak samen zouden lunchen! Ik vind samen eten gezellig en zo belangrijk! Aan tafel wordt verteld hoe stom de beste vriendin deed, wat er grappigs in de pauze gebeurde en nog veel meer...samen aan tafel hebben we altijd een mooi ouder-kind moment!

 

Op school eten onze kinderen met z'n 30en in de klas. Vaak moeten ze helemaal stil zijn of wordt er iets op youtube aangezet.

Om dan toch even een klein momentje 'samen' met mijn kinderen te hebben, heb ik smikkelmatjes voor ze gemaakt. Een liefdesbrief of een mop, een kusje voor de kleine meid in de kleuterklas. Dit zou hen helpen de tijd op school te overbruggen. Mama denkt aan je, straks zie ik je weer! Ik hou van je!

 

Laatst vond ik een hoop gevouwen papiertjes in de kamer van mijn zoon. Allemaal bewaarde briefjes uit de smikkelmatjes! Aaaah...daar doe ik het voor.

 

Jaren geleden raakte mij het volgende:

 

Het aantal mensen dat zegt ‘avondeten eet het hele gezin meestal samen’ is met een derde afgenomen. Dat is vooral zorgelijk omdat de tijd die een familie samen thuis aan de maaltijd doorbrengt de sterkste factor is om de prestaties van kinderen op school en in hun psychologische ontwikkeling te voorspellen.(a)  Samen eten blijkt bovendien een goede verdediging tegen roken, drinken en drugsgebruik door kinderen.(b) Er schuilt geïnspireerde wijsheid in dit advies aan ouders:

 

Wat uw kinderen eigenlijk voor het eten willen, bent u.

 

(Dallin H. Oaks)

(a) Anderson en Doherty, Family Relations, 54:655

(b) Zie Nancy Gibbs, ‘The Magic of the Family Meal’, Time, 12 juni 2006, pp. 51–52